Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Tech

Samsung Galaxy Note 9 test

Tag Media sep 13

Note 9 direktan je naslednik predhodnog modela Galaxy Note 8, sa kojim deli praktično isti dizajn, ali u donekle drugačijoj paleti boja. Budući da nema posebnih novosti po pitanju dizajna, osim promenjene pozicije čitača otisaka prsta, koja je sada na logičnijem mestu, ovogodišnja Samsungova perjanica se fokusira na novosti ispod haube. Samsung je u Note 9 ugradio najnovije tehnološke detalje uz istovremeno povećanje kapaciteta baterije na 4000 miliamper časova, što nikako ne treba zanemariti.

Uređaj dolazi sa 6,4-inčnim Super AMOLED ekranom, a opremljen je sa Exynos 9810 osmerojezgarnim procesorom. U ponudi su verzije sa 6 i 8 GB RAM-a i 128 odnosno 512 GB internog prostora za skladištenje.

Pored ovih, uglavnom logičnih novosti, Note 9 donosi znatno funkcionalniju S Pen olovku, koja pored pisanja sada ima i funkciju daljinskog upravljača za razne stvari, od kojih su mnoge prilično korisne. Tu je i potpuno nova dvostruka kamera, koja se, istini za volju, ne razlikuje puno od one na modelu Galaxy S9+, ali je u kombinaciji sa daljinskim upravljačem – potpunija. Novost je i jednostavnije spajanje na monitor, jer vam za pretvaranje smartfona u računar više neće biti potreban DeX station.

Masa uređaja je 201 gram, a poseduje i sertifikat IP68, što znači da je otporan na vodu i prašinu. Operativni sistem sa kojim dolazi je Android 8.1 Oreo. Na poleđini imamo staklo, što smartfon inače čini krhkim, ali je manje klizav od onog izrađenog od brušenog aluminijuma. Isto je ostalo i sa fizičkim tasterima. Na desnoj strani je za uključivanje, dok je ona za podešavanje glasnoće zvuka na levoj strani, kao i Bixby taster. Povećanje dimenzija, uglavnom zbog jače baterije, nužno je rezultiralo i povećanjem mase.

Samsung kao pionir AMOLED ekrana i u ovom proizvodu pokazuje da je broj jedan na ovom polju.  Ekran Notea 9 je zaista dobar. Apple je prošle godine u svom top modelu iPhone X „prešao“ na ovu tehnologiju, koristeći upravo Samsungove ekrane, što samo po sebi potvrđuje da su oni najbolje što tržište trenutno nudi. Rezolucija ekrana iznosi 2960 x 1440 tačaka, što odgovara odnosu stranica 18,5:9. Kada uređaj prvi put uključite, postavljena rezolucija je 1080p, ali u opcijama je možete povećati na 1440p ili smanjiti na 720p.

Zakrivljen ekran je vremenom postao Samsungov zaštitni znak i predstavlja estetski dragulj. Sa druge strane, ovakav tip ekrana u kombinaciji sa olovkom, može biti nezgodan, jer može skliznuti sa ivice, pa treba voditi računa do koje pozicije pišete.

S Pen je ono što obeležava Note seriju. Svih ovih godina, počevši od 2011., svake godine smo svedočili laganom, ali sigurnom napretku ovog dodatka. Sa najnovijim poboljšanjem, S Pen je umesto pasivnog, postao aktivni dodatak Noteu. U njega je ugrađen „Low Energy“ Bluetooth, putem kog održava vezu sa uređajem. To mu omogućava da ga koristite kao daljinski upravljač za kontrolu muzike, što možda i nije funkcija koju ćete često koristiti, ali ono što sigurno hoćete, jeste daljinska aktivacija aplikacije kamere i okidanje. Napajanje S Pena energijom vrši se kada se nalazi u uređaju, a napuni se za otprilike 40 sekundi. Kapacitet baterije od samo 3 grama, dovoljan je za čak 200 klikova ili 40 minuta boravka van kućišta. Da ne bude zabune, kada se isprazni, olovku i dalje možete koristiti za pisanje. Umetničkim dušama, biće zanimljiv podatak da S Pen raspolaže sa čak 4096 različitih nivoa pritiska, kao i Note 8.

Novost koju telefon donosi je novi water-carbon rashladni sistem sa tri puta širim bakarnim cevima, koje sada brže i bolje raspoređuju toplotu unutar kućišta, a rezultat je manje zagrevanje celog uređaja.

Kvalitet telefonskog razgovora nije upitan. Po glasnoći slušalice, Note 9 je među najjačima na tržištu, a ta ista slušalica u ovom modelu služi i kao dodatni zvučnik, tako da u kombinaciji sa donjim, dobijamo stereo ozvučenje.

Telefon dolazi sa istom kamerom kao S9 i S9 plus. Radi se o dve 12 MP kamere, od kojih jedna ima širokokugaoni objektiv, a druga je telefoto i obe poseduju optičku stabilizaciju. Tu je i novi AI sistem prepoznavanja scena i objekata, nazvan – Scene Optimizer. Kada uređaj okrenete prema objektu, on će ga pokušati prepoznati  i podesiti sve potrebne parametre. Selfie kamera sa prednje strane je 8 MP.

Pored automatskog načina, tu su još Panorama, Video, Super slow motion video, Live fokus i Pro režim.  Ponuđene rezolucije snimanje videa kreću se od 720p, pa sve do 4K.  Kvalitet fotografija je očekivano, na nivou konkurentskih top modela. Fotografije nastale u slabijim uslovima osvetljenja su takođe na zavidnom nivou.  Jedna od najzanimljivijih funkcija kamere je tzv. Super Slow Motion koji snima u 720p rezoluciji, 960 frejmova u sekundi video.

Sa telefonom u paketu dolaze odlične AKG slušalice, brzi punjač i dva USB adaptera za spajanje memorijskih stikova i drugih dodataka. Uređaj toplo preporučujemo  svim ljubiteljima Note serije, kao i ljubiteljima vrhunskih moblinih telefona, kojima relativno visoka cena nije prepreka.

Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *