Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Razno TagMedia

eJutro na RTS 229. epizoda | Apple Watch vam otkriva koji je to najstrašniji film svih vremena

Tag Media sep 28

Horor filmovi već duže vreme nisu ono što su nekada bili. U nedostatku originalnih ideja, uglavnom se zasnivaju na sigurnom receptu – jump scare scenama, ili, prevedeno na naš jezik – iznenadnim, neočekivanim kadrovima propraćenim zvučnim efektima. Uostalom, i sami ste sigurno bezbroj puta doživeli da vas je naglo pojavljivanje negativca, bilo kog obličja, nateralo da praktično iskočite iz bioskopskog sedišta. Ali i uznemirilo i ubrzalo rad vašeg srca.

Retki su horor filmovi proizvedeni u proteklih nekoliko godina koji na drugačiji način pokušavali da uplaše – oko toga se slažu i publika i Kritika.. Nekima se takav koncept dopada, a nekima ne. Zato posebno raduje pojava filmova koji odskaču od već viđenih holivudskih klišea. Reč je o potpuno nepredvidim scenarijima koji su zastrašujući na drugačiji način, a imaju i mnogo dublja značenja, kao što su, na primer, „The Witch“ iz 2015 ili nedavni „Hereditary“, koji, zanimljivo, dolaze iz iste produkcijske kuće pod imenom „A-24. Oba filma gledaoce dovode u stanje šoka pomalo starinskim pristupom, ali za ovu našu današnju priču je interesantno kako su primenjene mogućnosti koje pruža ovo naše tehnološko doba. Pritom, ne govorimo o specijalnim efektima ili nečemu takvom. Naime, u saradnji sa kompanijom Apple, realizovan je projekat testiranja krvnog pritiska i broja otkucaja srca više gledalaca u bioskopima širom sveta. U tu svrhu korišćen je Apple Watch sa odgovarajućom aplikacijom. Tako se došlo se do podataka koji su potvrdili da je postignuto upravo ono što je od samog početka i bila namera, a to je da je ljudi budu istinski uznemireni. Konkretno, prosečan posetilac bioskopa se tokom gledanja filma „Hereditary“, u tri navrata prestraši do te mere da mu se broj otkucaja srca ubrza za nepunih 70 procenata, što bi otprilike bilo jednako stresu i strahu koji biste doživeli kada biste ugledali ajkulino peraje dok plivate na otvorenom moru.

Jasno, tako nešto vam i nije baš neophodno u životu, osim ukoliko ste adrenalinski zavisnik ili jednostavno – fan horor filmova. Ali čak i da niste, strah je ljudima oduvek bio primamljiv. Posebno kad znaju da sve prestaje onog trenutka kada se svetla u bioskopu upale…

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *