Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Razno TagMedia

eJutro na RTS | Šta je i kako je nastao YANDEX? – Mnogo više od taksija

Tag Media okt 08

Šta je i kako je nastao YANDEX? – Mnogo više od taksija

Sigurno ste i sami primetili da već neko vreme beogradskim ulicama krstare brojna brednirana taksi vozila. Ali to nije reklama za piva, banke ili donji veš, tipa onih koje se mogu videti na vozilima gradskog saobraćaja, već jedna te ista, pomalo neodređenog naziva – Yandex. O čemu je tačno reč?

Pre svega, treba znati da je Yandex najveća tehnološka kompanija u Rusiji, a takođe i najveći internet pretraživač u toj zemlji, daleko ispred Google-a. Praktično, u delu sveta koji koristi ruski jezik, ili je makar u ruskoj sferi uticaja, Yandex nema premca, s tim da je veoma popularan i u Turskoj, a najnoviji planovi ove kompanije ukazuju da je u planu i širenje na Izrael, i to najpre kroz muzički streaming servis, sličan Spotify-ju ili Apple Music-u, a potom bi sledile i druge usluge. Na primer, taksi prevoz, s početka ove naše današnje priče… Inače, iako je kompanija zvanično osnovana 1997, počeci Yandex-a vezani su za rane 90-e godine prošlog veka. Najpre su tu bila dva Arkadija, Volož i Borkovski, a malo kasnije im se pridužio i Ilja Segalovič. Slično kao i u slučaju Google-a, ime kompanije je, zapravo, izmišljena reč. Odnosno, igra reči, jer je u osnovi to neka vrsta skraćenice za „Yet Another iNDEXer“. Pored toga, slovo „R“, prvo u ruskom nazivu kompanije, izgovara se kao englesko „I“, što znači da je u oba jezika ime zvuči identično. Cela ta decenija od osnivanja protekla je u profilisanju onoga što će Yandex kasnije postati, a to je multinacionalna korporacija, specijalzovana za razne vrste internet servisa i usluga, uključujući i online oglašavanje, transport, mobilne aplikacije, navigaciju, eCommerce i mnogo toga još. U međuvremenu, Volož je postao jedini vlasnik, a zanimljivo je pogledati i listu brojnih akvizicija u poslednjih desetak godina. Yandex je vrlo promišljeno i pametno kupovao, zbog čega je i moguće da posluje u tako širokom spektru več spomenutih usluga.

U svakom slučaju, danas, eto tek nešto više od 20 godina po osnivanju, to je globalni interent gigant, koji ima kancelarije u 17 zemalja sveta i zapošljava skoro 8 hiljada ljudi. A da li aktiviranje taksi aplikacije znači da se otvaraju vrata za ozbiljnije prisustvo Yandex-a i u Srbiji – ostaje da se vidi.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *