Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Tech

Kako praviti bolje fotografije mobilnim telefonom | Jednostavni trikovi za sjajne fotke | TagMediaTV

Tag Media okt 10

Jednostavni trikovi za sjajne fotke | TagMediaTV Mobilni telefoni su odavno postali sastavni deo našeg života, a sa sobom su doneli i niz promena. Jedna od glavnih stvari su ugrađene kamere, koje su vremenom postale izuzetno kvalitetne. Na žalost, zbog ograničenja, nametnutih dizajnom uređaja, i dan danas se dešava da napravite lošu fotografiju sa inače veoma moćnim pametnim telefonom. Zato smo vam pripremili par jednostavnih saveta, možda neke čak i znate, a sve u cilju da vaše slike budu kristalno jasne.

Za početak, nikada nemojte da slikate iz pokreta. Kamere na pametnim telefonima daju najbolje rezultate kada stojite u mestu ili kada vam se ruke ne trese. Ako pokušavate nešto da „uhvatite“ najbolje je da na trenutak zastanete i okinete, pa tek onda nastavite dalje. Automatska podešavanja kamere su većinom dobra, ali to ne znači da ne treba da koristite predefinisane modove. To najviše važi za fotgrafisanje noću kada je za najbolje rezultate definitvno potrebino izabrati pravi mod na uređaju.

Kada slikate osobu ili predmet, gledajte da budu dobro osvetljeni. Najbolji način je da ih postavite na krevet, sofu ili nešto slično, sa usmerenim izvorom svetla, te da tada napravite fotografiju. Naravno, ukoliko je svetlo prejako dobićete efekat „gorenja“ na slici, pa bi bilo uputno delimično navući zavese ukoliko je izvor svetla prirodan, tj.sunce. Ako je noć, možete da probate sa stonom lampom, s tim da je susgestija da je prekrijete parčetom paus papira. Kada slikate noću ili u uslovima niske osvetljenosti, naš savet je da oslonite svoje laktove na neku ravnu fiksnu površinu. Pošto će ekspozicija slike biti duža izuzetno je bitno da vam se ruka ne trese ili ne pomera. Zumiranje je jedan od većih neprijatelja jasne fotogarfije, pa je zato sugestija da tome pribegavate samo kada se baš mora. Najbolje je prići objektu, odnosno osobi, i na taj način ga približiti kameri mobilnog telefona.

Eto nadamo se da smo vam bar malo pomogli, te da će ovi saveti rezultovati nizom lepih fotografija za Instagram ili Facebook.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *