Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Razno TagMedia

3 saveta za bolju zaštitu vašeg mobilnog telefona | TagMediaTV

Tag Media okt 29

Ukoliko ste iskusan IT stručnjak, onda verovatno već znate šta morate da radite u cilju zaštite svog mobilnog telefona. Ali ako ste samo običan korisnik, onda imamo par saveta za vas.

Za početak – unapredite svoj operativni sistem!

Verovatno ste više puta videli notifikaciju na ikonici za podešavanja, ali tome nisate pridavali neki značaj. Skidanje najnovije verzije sistema je izuzetno bitno, jer pored poboljšanja i ubrzanja telefona, dobijate i najnovije sigurnosne zakrpe koje u teoriji čuvaju uređaj od zlonamernih napada. Upravo zato ih treba redovno instalirati. Na novijim pametnim telefonima sistem vas povremeno upozorava da je došlo vreme za instaliranje najnovije zakrpe, pa je zato savet da to upozorenje ne ignorišete.

Druga preporuka je da aktivirate lozinku!

Pored PIN i PUK koda, bilo bi dobro da imate i neku lozinku za otključavanje vašeg telefona. Mada većinu mrzi da aktivira ovu opciju, lozinka za pristup telefonu je esencijalna za zaštitu uređaja. Jednostavno, ako je nemate, neko može neovlašćeno da vam uđe u telefon, instalira aplikacije za praćenje koje će zlonamernoj osobi da šalju sve vaše podatke (sms-ove, razgovore, komunikaciju putem raznih drugih servisa kao što su What’s app i Viber). Stručnjaci preporučuju alfa numeričku lozinku, kao najsigurnij vid zaštite, a ukoliko je to komplikovano, predlog je da uzmete neki bitan datum iz vašeg života. Naravno, vodite računa da to ne bude nešto previše očigledno, tipa vaš rođendan i slično.

Na kraju – izbegavajte da rootujete telefon!

Root-ovanje ili Jailbrek-ovanje telefona samo po sebi nije problematično ukoliko znate šta radite. Nažalost, prosečnom korisniku to može doneti više problema nego koristi, pogotovo na novijim uređajima. Naime, postoji opravdan rizik da tom prilikom na telefon instalirate i piratske aplikacije, a to sa sobom nosi mogućnost da vam stigne neželjeni gost – tj virus ili trojanac.

Eto, nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da zaštitite svoj telefon od zlonamernih hakerskih napada. Naredne nedelje, pozabavićemo se bezbednošću uređaja zahtevnijih korisnika.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *