Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Razno Tech

BlackBerry Key 2 i Key 2 LE

Tag Media jan 15

Da li ste ikada poželeli da imate fizičku tastaturu na vašem android uređaju, kao nekada na starim telefonima u slučaju da veliki deo vremena provodite u kucanju?  BlackBerry je poznat po ovom konceptu odavno, samo što ovoga puta telefone napokon pogoni Android operativni sistem, umesto BlackBerry 10 OS-a, koji nema baš tako sjajnu podršku u vidu velikog broja aplikacija.

Danas ćemo Vam predstaviti dve verzije ovakvog urađaja. Osnovnu i naprednu, odnosno Key 2 LE (light edition) i skuplji, Key 2, sa nešto boljim specifikacijama. Oba telefona poseduju 35 fizička tastera. Moramo priznati da smo se teže ponovo navikavali na fizičke tastere. Što se tiče izgleda, oba uređaja kao da su namenjena biznis korisnicima i dobro leže u ruci, sa tim da je LE verzija nešto lakša. Plastika na poleđini ima prefinjenu teksturu, a zahvaljujući njoj, manje su šanse da vam isklzne iz ruke, a izgled telefona je zadržao sofisticiranost koju poseduje većina BlackBerry uređaja.

Blackberry je poznat po sigurnosti i čuvanju podataka, pa tako da ni kod android verzija telefona, ova karakteristika  nije izostala. Verzija operativnog sistema je Oreo 8, a planirana je nadogradnja do verzije 9, Pie. Ono na šta većina korisnika nije navikla su veličina i proporcija IPS ekrana, koja je umanjena zbog tastature. Kod oba telefona rezolucija ekrana je 1080×1620 piksela, sa odnosom stranica 2:3, što je problem ukoliko preferirate zabavu na telefonu, ali kao što je već rečeno, uređaj je više namenjen biznis korisnicima. Što se tiče fizičke zaštite ekrana, oba poseduju ojačano, Corning Gorila staklo.

Key2 and Key2 LE se baziraju na Snapdragon 660 i 636 platformi, sa četiri brza Kryo Gold jezgra i još po četiri štedljiva Kryo Silver, što je ukupno osam jezgara.  Što se tiče performansi, telefoni su dosta brži od predhodne, Key 1 verzije, mada i dalje sporiji od većine današnjih flagship modela renomiranih proizvođača koji se baziraju na Snapdragon 845 mobilnoj platformi. To nikako ne znači da su telefoni spori, već smatramo da bi cena uređaja mogla biti nešto niža s obzirom na performanse.

Skuplji, Key 2 model, dolazi sa 6 GB radne memorije i 64 ili 128 GB interne, dok je Key2 LE opremljen sa  4 GB RAM i 32 odnosno 64 GB za skladištenje podataka. Slot za MicroSD karticu za proširenje skladištnog prostora, postoji kod oba uređaja.

Telefoni poseduju čitač otisaka prsta na space bar tasteru. Baterija kod jačeg modela je kapaciteta 3500 mAh, dok je kod slabijeg 3000. Proizvođač tvdi da može izvući dva dana bez punjenja, a podržavano je i brzo punjenje. Ulaz za slušalce je 3,5 mm, dok se punjenje  vrši preko brzog, usb C porta. Kamere kod oba uređaja su dulane. Kod jačeg modela su obe od  12 MP, dok su kod slabijeg modela 13 MP primarna, a sekundarna 5MP. Selfie kamere su od 8MP.

Sa desne strane telefona, ispod power button-a, nalazi se pomoćni taster koji može služiti u kombinaciji sa tastaturom, za definisanje i korišćenje shortcut-ova. Tačnije, pritiskom na taster i bilo koje slovo na tastaturi, možete definisati shortcut za određenu aplikaciju ili radnju, što može biti od koristi.

Ukoliko ste biznis korisnik i bitna vam je sigurnost podataka na uređaju, a neophodni su vam i fizički tasteri za lakše unošenje teksta, svakako bi trebali uzeti u razmatranje Blackberry Key 2 ili Key 2 LE.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *