Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Razno Tech

Dva odlična LG UHD HDR monitora

Tag Media jan 23

LG je nedavno izbacio na tržište dva UltraHD – HDR monitora. HDR je prikaz slike sa visokim dinamičkim opsegom, što u prevodu znači da se bolje vide detalji u osenčenim delovima slike, i obrnuto, više detalja u prosvetljenim delovima, što je bliže ljudskoj percepciji. Manji i jeftiniji model je od 32 inča  i standardnih odnosa stranica od 16:9, dok je drugi, UltraWide od 36 inča, sa odnosom stranica kao na bioskopskom platnu od 21:9.

No krenimo redom, od manjeg. Model 32UK 550 je gejming-orijentisan HDR monitor i on je dokaz da cena ovakvih modela  nastavlja da pada. Poseduje 4K rezoluciju od 3840 x 2160 piksela i podržava AMD FreeSync tehnologiju do 60Hz. Monitor podržava preko milijardu boja, i fabrički je dobro kalibrisan. Kako bi se ostvarila niža cena, morali su da se implementiraju kompromisi. Tako displej koristi VA umesto IPS panela, pa ne bi trebalo očekivati velike uglove gledanja . Takođe, osvetljenje je 300 nita, što nije dovoljno da se ostvari minimalan DisplayHDR standard, ali će biti dovoljno za uobičajeno korišćenje. Vreme odziva ekrana je 4 milisekunde, dok kontrast iznosi 3000:1. Monitor poseduje i dva zvučnika od po 5W, namenjena za osnovnu upotrebu. Od ulaza sa zadnje strane tu su dva HDMI porta, jedan DisplayPort i 3.5mm Audio konektor, što je dovojno za sve vrste igračkh konzola i izlaza iz računara ili multimedijalnih boxova.  Dopadljiva spoljšnost je od mat plastike, sa relativno tankim ivicama ekrana. Teleskopsko postolje je modernog dizajna i omogućava pomeranje po visini,  kao i promenu ugla ekrana, odnosno tilt. Ukoliko ipak želite da monitor postavite na zid, tu je i kompatibilni VESA nosač. Sa donje strane nalazi se džog kojim se mogu vršiti dodatna podešavajna slike.  Monitor daje 100%  sRGB  fabrički prikaz slike,  tako da će osim pasioniranim igračima, veoma dobro doći i profesionalcima koji se bave grafičkim dizajnom ili video editingom, gde je bitna verodostojnost prikaza boja.

Drugi, skuplji model poseduje Ultra Wide Nano IPS ekran rezolucijeje od  5120×2160 piksela. LG ga deklariše kao 5K2K monitor i pruža 33% više prostora na radnoj površini od 16:9 – 4K rezolucije. Jačina osvetljenosti od 600 nita pruža potpunu podršku HDR standardu. Prikaz na monitoru je odličan. Osim uobičajenih video ulaza, tu je i veoma brzi Thuderbolt 3. Ovaj monitor je namenjen isključivo profesionalcima, o čemu govori i relativno visoka cena. Za ovu godinu se najavljuje i izlazak 8K modela, tako da svakako možemo očekivati dalji pad cena UltraHD monitora i televizora.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Prethodni video

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *