Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Tech

AMD Ryzen 5000 – najmoćniji procesor do sad

Tag Media jun 03

AMD Ryzen 5000 – najmoćniji procesor do sad | Tag Novosti Serija procesora Ryzen 5000 obeležava kraj Intel-ove dominacije kada su procesori u pitanju. Iako mnogi smatraju da je dilema „AMD ili Intel?“ bespotrebna zbog visokih performansi oba brenda, nova serija baca Intel-ove proizvode u zasenak i razlike postaju vidljive. Pogledajte novo izdanje Tag Novosti i saznajte sve o najmoćnijim procesorima na tržištu!

Sa serijom Ryzen 5000, pošteno je reći da je AMD konačno i u potpunosti zasenio Intelovu dominaciju performansi na desktop računarima sa procesorima baziranim na jakoj Zen 3 mikroarhitekturi. AMD briše čiste linije između matičnih desktop procesora i takozvanih high-end, zahvaljujući moćnijim čipovima poput Ryzen 9 5950X sa 16 jezgara. Uporedite ga sa Intelovim najbližim opcijama, poput Core i9-10980 Extreme Edition, i videćete da se vrednosti u testovima dosta razlikuju. Ako se bavite zahtevnim aplikacijama za kreiranje sadržaja ili vam je potreban CPU za težak rad, ne morate dalje tražiti. Ovo je najbrži procesor u svojoj klasi. Koristeći novi 7nm proizvodni proces i arhitekturu, AMD je napravio brojne promene, kako bi izvukao još više performansi iz procesora. Pod punim opterećenjem, ovaj procesor sa 16 jezgara ima termalnu disipaciju od svega 105W. Osnovni takt je na 3,4 GHz dok je maksimalna brzina 4,9 GHz. Najbolji deo bilo kog Zen 3 procesora, kao i ovog, je mogućnost njihove upotrebe sa postojećim matičnim pločama B550 i X570. Budući da najbolje matične ploče za AMD Ryzen 9 5950X ne moraju biti potpuno novi modeli, AMD-ova AM4 platforma postaje privlačnija onima koji ne vole da menjaju matičnu ploču svaki put kada nadograde Intelov procesor. S obzirom na to da je namenjen pre svega kreatorima sadržaja, a ne PC igračima, procesor ne samo da ide u korak sa više procesora usmerenih na igre sa većim taktom, već je u nekim igrama uspeo i da ih nadmaši. Jedan od glavnih ciljeva dizajna AMD-a bio je smanjenje latencije od jezgra do jezgra, što je jedan od atributa koji utiče na peformanse u igrama. Ogromna L3 keš memorija uveliko smanjuje potrebu za preteranim pristupom memoriji, što dodatno ubrzava obradu informacija. Svih 16 jezgara sada može pristupiti kompletnoj keš memoriji od 32 MB bez kašnjenja, za razliku od Ryzena 3000 koji efektivno ima 2 puta po 16 MB. Samo ovo utiče na dodatno podizanje perfomansi u igrama. Zaključak je da AMD Ryzen 9 5950X pruža višejezgarnu snagu na elitnom nivou sa zapanjujučim performansama, sa neverovatnom energetskom efikasnošću, a koji je opet, kompatibilan sa starijim AM4 matičnim pločama, te zaslužuje preporuku.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *