Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Magazin

Novi Samsung Galaxy sklopivi telefoni za održiviju budućnost i najraznovrsnije mobilno iskustvo

Tag Media avg 15

Mobilno poslovanje kompanije ističe napredak u svojoj posvećenosti da ostvari „više uz manje“ kroz inicijativu Galaxy za planetu

 

Beograd, 11. avgust 2022– Kompanija Samsung Electronics objavila je da je ostvarila napredak ka ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i novi život za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronski otpad.

Od najave vizije Galaxy za planetu na događaju Unpacked u avgustu 2021, Samsung marljivo radi na stvaranju novih načina recikliranja i novu namenu resursa koji bi inače postali štetan otpad, svođenju svog ekološkog otiska na minimum i inspirisanju inovacija koje pomažu očuvanju planete. Samsung je predstavio dosadašnji napredak na svom putu održivosti.

„Samsung preduzima konstantne i delotvorne aktivnosti koje pomažu u zaštiti i ljudi i planete“, izjavio je TM Roh, predsednik i rukovodilac odeljenja za mobilno iskustvo (MX) u kompaniji Samsung Electronics. „Ponosan sam na naš dosadašnji napredak. Ovo je istovremeno poučno iskustvo koje nam omogućava da nastavimo svoj put ka ostvarivanju vizije održivosti sa još više odlučnosti i energije nego ranije.“

Proširivanje upotrebe recikliranih materijala za Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4

Razvoj novih, recikliranih materijala je jedna od ključnih oblasti kojima se bavi inicijativa Galaxy za planetu. Što Samsung više reciklira, to više resursa čuva. Iako nova namena materijala donosi brojne izazove, prednosti za planetu su više nego vredne truda.

Samsung je napravio novu seriju Galaxy Z i Galaxy Buds2 Pro slušalice sa iskorišćenim ribarskim mrežama koje bi inače završile u moru.

Od prve upotrebe za seriju Galaxy S22 u februaru 2022, danas postoji jedanaest Galaxy uređaja koji sadrže iskorišćene ribarske mreže kao materijal, uključujući i serije Book2 Pro i Galaxy Tab S8. Nalaženjem nove namene odbačenih ribarskih mreža za materijal visokih performansi za Galaxy tehnologiju, Samsung pomaže da se efekti zagađenja plastikom svedu na minimum – svake godine se odbaci 640.000 tona ribarskih mreža koje zagađuju svetska mora[1].

Nova namena odbačenih ribarskih mreža je samo jedan primer napredovanja kompanije Samsung ka većem korišćenju recikliranih materijala u svojim proizvodima.

Samsung je uvrstio ekološke materijale kao što su ribarske mreže, materijali preostali nakon što su ih potrošači upotrebili (PCM) ili smola na bio bazi u 90 odsto Galaxy uređaja lansiranih u protekloj godini.[2] Kad je reč o Galaxy Buds2 Pro slušalicama, preko 90 odsto ovog proizvoda je napravljeno od recikliranih materijala.[3]

Ovaj proces zahteva složeni inženjering i tehničke veštine kako bi se osigurao ukupni kvalitet, bezbednost i pouzdanost svih novih materijala za Samsung inovativne tehnologije. Samsung takođe planira dalja ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi obezbedio i transformisao druge, nove materijale za upotrebu u Galaxy proizvodima i povećao prisustvo recikliranih materijala u svakom uređaju.

Menja se način na koji se Galaxy proizvodi pakuju

Samsung je postavio cilj da eliminiše svu plastiku za jednokratnu upotrebu u ambalaži mobilnih proizvoda do 2025. godine i već je smanjio veliku količinu takve plastike u postojećoj ambalaži za Galaxy pametne uređaje, uključujući nove Galaxy sklopive telefone. Kompanija će nastaviti da traži načine za eliminisanje plastike za jednokratnu upotrebu u ambalaži analizom svakog aspekta dizajna ambalaže do najsitnijih detalja.

Počevši od lansiranja serije Galaxy S22, Samsung sada koristi 100% recikliranog papira za ambalažu svojih vodećih proizvoda.

Zahvaljujući tome, Samsung će moći da uštedi količinu jednaku 51,000 stabala[4] sa serijom Galaxy S22 i novom serijom Galaxy Z, kasnije tokom ove godine.

Samsung je takođe smanjio obim ambalaže za Galaxy Z Flip4 za 52,8 odsto i za Galaxy Z Fold4 za 58,2 odsto u poređenju sa prvom generacijom Galaxy sklopivih telefona. Smanjenjem obima ambalaže svakog uređaja, Samsung umanjuje svoj ekološki otisak u transportu ovih jedinica kamionima, avionima i brodovima. Kompanija procenjuje da ovo smanjenje obima ambalaže odgovara smanjenju emisija ugljenika od transporta za oko 10.000 tona do kraja 2022. godine.[5] Pored stalnog razvoja ambalaže za vodeće pametne telefone, Samsung će proširiti ekološku ambalažu i na druge kategorije proizvoda.

Više rešenja za smanjenje elektronskog otpada

Elektronski otpad je više nego ikada pre od ključnog značaja za razvoj cirkularne ekonomije koja čuva i daje novu namenu neobnovljivim resursima planete. Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, tokom 2021. godine nastalo je 57 miliona tona elektronskog otpada i očekuje se da ova količina raste za 2 miliona tona godišnje.[6]

Zato je Samsung proširio svoj program Galaxy Upcycling, koji daje novi život starijim Galaxy pametnim telefonima. Preko programa Galaxy Upcycling at Home[7], Samsung pruža novu namenu pametnim telefonima jednostavnim ažuriranjem softvera koje ih pretvara u pametne kućne uređaje za podršku svakodnevnim potrebama, kao što su briga o deci i kućnim ljubimcima.

Važan deo programa Galaxy Upcycling je vođenje računa da ove održive prakse ne samo da podržavaju životnu sredinu, nego i da unapređuju život ljudi. Kompanija takođe daje novu namenu polovnim Galaxy uređajima u opremu za medicinsku dijagnostiku pod nazivom EYELIKE™ kamere za očno dno koje obezbeđuju neophodne oftalmološke usluge u nerazvijenim zajednicama. Ovaj program je već izvršio novu funkciju stotina Galaxy uređaja i obezbedio osnovne oftalmološke usluge za preko 13.000 pacijenata u Vijetnamu, Maroku, Indiji i Papui Novoj Gvineji.

Put napred

Samsung je postavio jasne ciljeve na polju održivosti kroz veliki broj rešenja u svom poslovanju. Bilo da je u pitanju nova namena odbačenih ribarskih mreža za Galaxy uređaje, težnja da se ostvari ambalaža bez plastike ili napredak ka postizanju nultog otpada za deponije i nulta potrošnja struje u režimu mirovanja za punjače pametnih telefona, Samsung ostvaruje svoju viziju Galaxy za planetu korak po korak.

Na tom putu će biti još izazova, ali Samsung je odgovorna kompanija i nastaviće da izveštava o napretku svoje misije, da utiče na pozitivne promene i inspiriše druge da štite planetu za buduće generacije.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rešenja. Za najnovije vesti posetite Samsung http://news.samsung.com.

 

[1]FAO i UNEP

[2] Po broju modela. Tu spadaju Galaxy pametni telefoni, tableti, laptopovi i nosivi uređaji koje je Samsung globalno lansirao od septembra 2021. do avgusta 2022. godine. Tokom ovog perioda je globalno lansirano 37 modela, a 34 modela sadrže barem jednu komponentu napravljenu od recikliranih materijala ili smole na bio bazi.

[3] Preko 90 odsto svih plastičnih komponenti Galaxy Buds2 Pro slušalica, u smislu težine, napravljeno je od recikliranih materijala. Ukupno 29 grama plastike se koristi za Galaxy Buds2 Pro slušalice i tu spada preko 27 grama recikliranih materijala. Svaka od ovih komponenti sadrži najmanje 20 odsto ili iskorišćenih ribarskih mreža (plastika koja bi inače završila u moru) ili materijala preostalih nakon što su ih potrošači upotrebili. Reciklirane ribarske mreže se koriste u tri interne komponente futrole u okviru za prednju stranu, okviru za držač baterije i PCB okviru. Preostali nakon što su ih korisnici upotrebili, reciklirani materijali se koriste u osam spoljašnjih komponenti. Četiri komponente u obe slušalice u prednjem delu futrole levo/desno, zadnjem delu futrole levo/desno, a četiri komponente u futroli za prednju stranu, gornji deo futrole, gornji unutrašnji deo futrole i donji deo futrole.

[4]30-godišnji hrast može da proizvode 59kg papira.

[5] Izračunato na osnovu ISO 14040:2006 i 14044:2006 standarda, koristeći Ecoinvent 3.8 bazu podataka za transport SM-F700F, SM-F721B, SM-F900F i SM-F936B modela od Južne Koreje do Evrope.

[6] Svetski ekonomski forum, „Ovogodišnji elektronski otpad će biti teži od Kineskog zida“, 18. oktobar 2021. https://www.weforum.org/agenda/2021/10/2021-years-e-waste-outweigh-great-wall-of-china/

[7] Galaxy Upcycling at Home je trenutno dostupan u SAD, UK i Južnoj Koreji i dostupnost može da zavisi od operatora. Ova funkcija je dostupna na svim Galaxy S, Note i Z serijama lansiranim od 2018. godine (Galaxy S9, Galaxy Note9 ili mlađi) koje rade na Androidu 9 ili više. U budućnosti će biti podržano više uređaja.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *