Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Biz Tech

HUAWEI želi da predvodi 5G revoluciju | Tag Novosti

Tag Media nov 30

„U ovom trenutku postoji 230 5G mreža sa preko tri miliona baznih stanica i 700 miliona aktivnih korisnika. Do kraja ove godine, taj broj će dostići čak milijardu“, izjavio je Ken Hu, rotirajući predsednik kompanije Huawei na 13. Global Mobile Broadband Forumu održanom u Bangkoku.

Prema njemu, 5G i 5.5G mreže u najbližoj budućnosti treba da postanu dostupne svima.

On smatra da će zahvaljujući novim tehnologijama karbonski otisak biti smanjen na nulu do 2050. godine. Pored toga, mreže će po prvi put pokrivati okeane, što će unaprediti transportne i logističke usluge. 5G mreža nudi 10 puta bolje korisničko iskustvo, a preko 60% smartfona širom sveta dolazi sa podrškom ove tehnologije, zaključuje Hu.

Ipak, postoje tri oblasti u kojima se 5G mreža može poboljšati, smatra Hu. Na prvom mestu je izgradnja mreže za bolje korisničko iskustvo. Druga stavka jeste razvoj 5.5G-a, što je nadgradnja 5G mreže. Treća oblast koja zahteva poboljšanje jeste pokretanje inovacija u uslugama, što podrazumeva integraciju mreže sa cloud-om i veštačkom inteligencijom. Ako bi ove tri stavke bile ispunjene, u svim delovima sveta doći će do unapređenja industrije i ekonomije.

Benefiti 5G mreže su brojni. Pored kvalitetnijeg korisničkog iskustva, ova mreža donosi inovacije koje olakšavaju život i unapređuju globalnu industriju. To se najviše vidi u oblastima poput rudarstva, proizvodnje, transporta i medicine. Naravno, što je popularnost 5G mreže veća, sve više je i glavni izvor rasta prihoda telco industrije.

Kompanija Huawei iskoristila je forum u Bangkoku da predstavi nove tehnologije, servise i inovacije bazirane na 5G i 5.5G tehnologijama. Prikazana rešenja su već uspostavljena i koriste se širom Azije. Jedan od zanimljivih primera je novi tip pametne ulične rasvete – Easy Micro 3.1. Ova rasveta ima mogućnost podešavanja ugla osvetljenja i obasjavanja zgrada, kolovoza i trotoara uz simultanu uštedu energije, dok je lakoća upravljanja na daljinu na zavidnom nivou.

U odnosu na 4G mrežu, 5G tehnologija nudi 10 puta veće brzine. Iz ovog razloga, korisnici 5G-a troše dvostruko više podataka od korisnika ranije generacije. Ova pojava stvara pregršt mogućnosti za operatere u barem tri oblasti: korisničkog iskustva, interneta stvari i industrijske digitalizacije. Uprkos benefitima, pokrivenost 5G mrežom još je na niskom nivou. Dok starija generacija pokriva 92% globalne populacije, 5G mreža dostupne je tek 29% svetskog stanovništva.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *