Unesi izraz za pretragu i pritisni Enter

Kultura

Pouke iz prošlosti: Uprava neukaljanih časti

Tag Media apr 14

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu predstavljena je zbirka priča Mirjane Ognjanović koja je nastala prema portretima našeg uglednog slikara Slavka Krunića. Na predstavljanju ove svojevrsne slikarske monografije u pričama – Uprava neukaljanih časti –  pored, autora, urednice izdavača, „Akademske knjige“ Žanete Đukić Perišić, Zorana Jankovića, govorila je i novinar Marina Vulićević koja je između ostalog istakla:

„Kada čitalac ugleda likove Slavka Krunića verovatno ima neku sopstvenu senzaciju, a onda se udubi u čitanje i potpuno prihvati ponuđeno duhovito tumačenje. Mirjana Ognjanović liči na učenjaka,  koji od kolekcije zanimljivosti iz istorije umetnosti i književnosti, stvara sopstvenu maštovitu zbirku. Ona priču gotovo uvek vodi ka sigurnom osmehu čitaoca, započne u tonu sugestivnog predavanja ili pouke, a završi uz kalambur, blagu kritiku ili aluziju na današnje vreme. Kao u priči o renesansnom trgovcu iz plemićke porodice Grimanu Grimaniju, koji je u Mletke doveo slugu sa Peloponeza. Pošto mu je obećao da će ga sahraniti u rodnom kraju, i kad posle mnogo peripetija i ispuni tu sluginu želju, postaje neopisivo hladan čovek, zbog čega su ga prozvali „Ljubavnik ledenog srca“. I onda sledi poenta, koja aludira na klimatske promene i na to da će i pre 2050. godine sav led na Antarktiku biti otopljen, ali da ljudska srca tu nisu pominjana…

Kao i u „Lažnim bajkama” napisanim sa Davidom Albaharijem, i u „Upravi neukaljanih časti” Mirjana Ognjanović poigrava se sholastičkom učenošću i neprikosnovenim autoritetima, kojih je danas mnogo i na svakom koraku u fizičkom i u virtuelnom prostoru. U tom duhu obraća nam se zaključak priče „Zavetnik“: „A i što bismo sve znali? Uostalom, uputstvo za ponašanje i uživanje dao nam je odavno barokni pesnik Đanbatista Marino: Ko ne zna da zadivi, nek ide da češlja konje“.

Tonom poučnog ove priče govore o znanju koje se stiče i pruža uz zadovoljstvo i osmeh, baš kao što i autori ove knjige svoj posao rade opušteno, kao da je hobi.“

Knjiga je objavljena dvojezično, na srpskom i engleskom, a prevodilac je Rendal Mejdžor.

I am text block. Click edit button to change this text.

Oznake:
Tag Media

TAG Media je full-service agencija koja pruža usluge iz oblasti digitalnog marketinga i video produkcije. Nastali smo iz IT TV Produkcije, nezavisne produkcijske kuće koju su 2003. godine osnovali Radomir Lale Marković i Veljko Radosavljević, obojica magistri televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvezdicom su obavezna *